Pogledajte i zabeležite tri odlična recepta iz kulinarskog dodatka Iće i piće... Ukoliko požurite na kioske preostale recepte još danas možete naći, jer vam ih svakog četvrtka poklanjamo uz Infomer!
shutterstock/iće i piće
1. Marokanske ćufte sa limunom
SASTOJCI:
- tri glavice crnog luka
- 500 g mlevene jagnjetine
- kora i sok limuna
- kašičica mlevenog kumina
- kašičica mlevenog cimeta
- dve kašike ulja
- komadić đumbira
- čili papričica
- prstohvat šafrana
- 250 ml bistre jagnjeće supe
- kašika pirea od paradajza
- 100 g maslinki
- malo korijandera
- so, biber
PRIPREMA:
Luk očistiti, iseći na komade, staviti u blender, pa izmiksati. Polovinu luka staviti u posudu, dodati jagnjetinu, koru limuna, kumin, cimet, peršun, so i biber, pa zamesiti. Formirati rukama ćufte i staviti sa strane.
U većem tiganju zagrejati ulje, pa propržiti preostali luk, šafran, čili papričicu i rendani đumbir. Dodati sok od limuna, pire od paradajza, maslinke i supu, pa kad proključa, ubaciti ćufte i kuvati poklopljeno još 20 minuta. Ubaciti svež korijander, okolo po želji rasporediti kriške limuna, pa kuvati još 10 minuta.
2. Aromatična jagnjetina sa urmama
shutterstock/iće i piće
SASTOJCI:
- kašika ulja
- glavica crnog luka
- 500 g jagnjetine od buta
- 300 g slatkog krompira
- korijander
- cimet
- kašika paradajz pirea
- 50 g urmi
- kuvani pirinač
- so, biber
PRIPREMA:
Jagnjetinu iseći na kocke, a luk na kockice. U tiganju zagrejati ulje, pa propržiti meso i luk. Dodati slatki krompir isečen na komade, začiniti korijanderom i cimetom, posoliti i pobiberiti, preliti sa dve šolje vode, umešati pire od paradajza, pa kuvati oko 40 minuta. Pred kraj kuvanja dodati urme, promešati, pa poslužiti sa kuvanim pirinčem.
3. Tažin sa piletinom
shutterstock/iće i piće
SASTOJCI:
- dve kašike ulja
- 800 g piletine
- glavica crnog luka
- prstohvat šafrana
- komadić đumbira
- 300 g šargarepe
- malo suvih šljiva
- paradajz
- kašika meda
- so, biber
- peršun
PRIPREMA:
U većem tiganju ili posudi za tažin zagrejati ulje, pa propržiti piletinu isečenu na veće komade, da porumeni sa svih strana. Dodati luk i rendani đumbir, pa pržiti još dva minuta. Zatim dodati šolju vode, šafran, med, iseckanu šargarepu i paradajz. Poklopiti i kuvati pola sata. Potom posuti iseckanim peršunom, posoliti i pobiberiti, te kuvati još 10 minuta.
Klikom na linkove (ispod) POGLEDAJTE recepte iz prethodnih brojeva dodatka IĆE I PIĆE:
(FOTO) MALA ŠKOLA KUVANJA: Meksička salata sa škampima iz kulinarskog dodatka IĆE I PIĆE!
JAGA NA BRDO NAČINA! Četiri fantastična recepta za omiljenu srpsku slanu poslasticu!
MALA ŠKOLA KUVANJA! Naučite da spremate najukusnija jela kroz fotografije!